Çiftçi Kayıt Sistemi’ne Son Başvuru Tarihi Yaklaşıyor
Muğla genelinde Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) kayıtlı yaklaşık 29 bin üretici bulunuyor. Toplam 2 milyon 16 bin dekar üretim alanının %53’üne denk gelen 1 milyon 69 bin dekar ise ÇKS’ye kayıtlı durumda. ÇKS Yönetmeliği’nde yapılan değişikliklerle, mülkiyet ve mirasçılık problemleri sebebiyle kayıt altına alınamayan tarım arazileri, taahhütname verilmesi şartıyla ÇKS’ye kaydedilebilecek.
Çiftçi Kayıt Sistemi Başvuruları Nasıl Yapılır?
Sabah gazetesinden Hayrettin Şaşmaz’ın aktardığına göre, başvurusunu yapamayan çiftçiler için İl Müdürlüğü ile İlçe Tarım ve Orman Müdürlükleri, 28-29 Aralık tarihlerinde Cumartesi ve Pazar günleri mesai saatlerinde hizmet verecek. Her ilçede bu konuda görevli olan 2 personel bulunacak. İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, çiftçilerin belirtilen süre içerisinde kayıt işlemlerini tamamlamalarının önemine vurgu yaptı.
“Hangi Ürünü, Ne Kadar Üreteceklerini Öğrenecekler”
Saylak, yeni desteklerden faydalanabilmek için çiftçilerin ÇKS başvurularını yaptırmaları gerektiğini ve üretim planlamasıyla çiftçilerin, ekim yapacakları ürünleri, üretim miktarlarını ve alabilecekleri destek miktarını önceden öğrenebileceklerini belirtti. Bu uygulama sayesinde çiftçilerin daha bilinçli bir üretim süreci geçirerek desteklerden daha etkin bir şekilde yararlanabileceklerini söyledi.
Çiftçilerin Talebi: Destekler Nakdi Olarak Ödenecek
Yeni destekleme modeli, il genelinde gerçekleştirilen ‘Cuma Buluşmaları’ etkinlikleriyle çiftçilere anlatılıyor. Çiftçilerin uzun zamandır talep ettiği bir değişiklik de bu dönem hayata geçiriliyor; 2025 yılından itibaren destekler ayni değil, doğrudan nakdi olarak ödenecek.